O nás

Poslání

Našim poslání je především zlepšování podmínek pro výkon pěstounské péče. Poskytujeme doprovázení, poradenství a podporu rodinám, které vykonávají některou z forem náhradní rodinné péče. Chráníme nejlepší zájmy a potřeby dětí v těchto rodinách a vytváříme pro ně bezpečné podmínky. 

Cíle

1. Jedním z našich hlavních cílů je zajištění kvalitního doprovázení a podpory náhradních rodin, které zabrání selhávání těchto rodin a povede k dosažení nejlepších zájmů dětí zde žijících. Hlavním naším cílem jsou spokojené děti v náhradní rodinné péči a jejich návrat do přirozeného prostředí. 

2. Dalším z našich cílů je zajištění informovanosti odborné a laické veřejnosti o náhradní rodinné péči.

Cílová skupina

Hlavní naší cílovou skupinou jsou nezletilé děti uvedené v §6 a §8, odst.1) zákona č.359/1999Sb o sociálně-právní ochraně dětí, dále také rodiče nebo jiná odpovědná osoba za výchovu dítěte uvedené v §9 zákona č.359/1999Sb o sociálně-právní ochraně dětí.

Negativní vymezení cílové skupiny

Jsou to osoby, jenž požadují činnost, která není uvedena v Rozhodnutí o pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Spolku Pěstoun.

Zásady naší činnosti

– zaměstnanci naslouchají dětem a snaží se o jejich zapojení  do   rozhodujících procesů

– vzájemný respekt mezi zaměstnanci Spolku Pěstoun a cílovou skupinou

– spolupráce s klientem je postavena na principu partnerství a participace 

– zaměstnanci hají a respektují práva všech klientů, zejména dětí a to v souladu s platnými právními normami, hlavně pak v souladu s Úmluvou o právech dítěte

– Spolek Pěstoun uplatňuje zásadu rovných podmínek pro všechny 

– zásada individualizované podpory klienta

– zásada důstojného chování zaměstnanců vůči klientům

– zásada dodržování a chování se podle etického kodexu zaměstnanců Spolku Pěstoun 

Pověření k výkonu SPOD